2021-10-29 08:09:05• hírek • Refszatmar.eu

Megemlékezés Batizon

Az 1956-os forradalom hőseire és a kuruc-labanc szabadságharcban elesett diákokra emlékezett a batizi református gyülekezet a Református Gimnázium néhány tanulójával és pedagógusával.

Vasárnap délelőtt az ünnepi istentiszteleten Varga Szilárd iskolalelkész hirdetett Igét a Zsidókhoz írott levél 11. részében szereplő hithősök példáit a hallgatóság elé állítva.  

Köszöntötte a gyülekezetet Király Lajos helyi lelkipásztor, esperes, majd Szeremi Júlia a gimnázium történelemtanárnője előadásában elmondta: a Szatmárnémeti Református Gimnáium diákjai 349 évvel ezelőtt szívükre, és nem félelmükre hallgatva vonultak Batizra, mint ahogy 65 éve a pesti srácok is szívükre, nem félelmükre hallgatva vonultak az utcára – s bár küzdelmeik mindkét alkalommal eleve kudarcra voltak ítélve, nem voltak eredménytelenek.

Az ünnepi istentisztelet végén a diákok tartalmas, verses-zenés műsor-összeállítása következett, majd istentiszteletet követően a főhajtás pedig a parókia udvarán, a lelkészi hivatal falán elhelyezett Szilágyi Domokos-emléktábla megkoszorúzásával folytatódott. Végezetül a Diákdombon még 1914-ben emelt emlékműnél helyezték el a kegyelet koszorúit és virágait.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: